miercuri, 8 august 2012

Istoricul modificarilor algoritmului folosit de motorul de cautare Google

In fiecare an Google modifica de 500-600 de ori algoritmul folosit de motorul de cautare. Majoritatea update-urilor sunt minore, insa la cateva luni, Google implementeaza o schimbare majora, cu impact semnificativ asupra rezultatelor la cautari.


Istoricul complet al update-urilor algoritmului de cautare Google



Cunoasterea istoricului update-urilor algoritmului folosit de Google poate ajuta eforturile SEO prin explicarea modificarilor in pozitiile din SERPs (paginile cu rezultatele la cautari) si a fluctuatiilor traficului organic. Mai jos, istoricul complet al update-urilor algoritmului Google, publicate de SEOmoz:


Avertizmente privind link-urile - 19 iulie 2012

Google a trimis, prin Google Webmaster Tools, un numar mare de avertizmente privind link-uri suspecte. Surprinzator insa, dupa aceste avertizmente, reprezentantii Google au anuntat ca aceste link-uri nu reprezinta neaparat o problema.


Panda 3.8 - 25 iunie 2012

Google a implementat versiunea 3.8 a algoritmului Panda, cu impact minim asupra rezultatelor la cautari.


Panda 3.7 - 8 iunie 2012

Versiunea 3.7 a algoritmului Panda a afectat, conform Google, aproximativ 1% din cautari. Fluctuatiile in pozitiile din SERPs au indicat insa un impact mai mare.


Mai, 39 de update-uri - 7 iunie 2012

Google a lansat raportul lunar Search Highlights (Repere pentru cautare), cu 39 de update-uri mentionate pentru luna mai. Cele mai importante modificari includ imbunatatiri ale algoritmului Pinguin, o mai buna detectare a activitatilor black-hat SEO, schimbari ale modului de rescriere a titlului si descrierii, precum si update-uri la Google News.


Penguin 1.1 - 25 mai 2012

Primul update al algoritmului dupa lansarea "Penguin".


Knowledge Graph (Graficul de cunostinte) - 16 mai 2012

Un pas important pentru lansarea cautarii semantice a fost facut de Google prin implementarea Knowledge Graph. Graficul de cunostinte presupune integrarea in paginile cu rezultate a informatiilor despre oamenii, locurile sau lucrurile cautate.


Aprilie, 52 de update-uri - 4 mai 2012

Google a publicat raportul lunar al modificarilor efectuate, mentionand 52 de update-uri pentru luna aprilie.


Panda 3.6 - 27 aprilie 2012

La doar o saptamana dupa Panda 3.5, Google a implementat versiunea 3.6 a algoritmului Panda. Nu sunt cunoscute modificarile facute, dar impactul asupra rezultatelor la cautari a fost minor.


Pinguin - 24 aprilie 2012

Dupa saptamani de zvonuri legate de o penalizare pentru site-urile optimizate SEO excesiv, Google a implementat update-ul "Webspam", poreclit "Pinguin." Acest update a ajustat algoritmul cu mai multi factori de spam, incluzand excesul de cuvine cheie. Update-ul Pinguin a afectat aproximativ 3.1% din cautarile efectuate in limba engleza.


Panda 3.5 - 19 aprilie 2012

Google a lansat update-ul 3.5 al algoritmului Panda. Nu se cunosc modificarile facute, dar a avut un impact minim.


Bug al domeniilor "parcate" - 16 aprilie 2012

Google a confirmat existenta unei erori din cauza careie unele domenii erau tratate gresit ca "parcate". Corectarea acestui bug a constat intr-un update neprogramat.


Martie, 50 de update-uri - 3 aprilie 2012

In raportul lunar al modificarilor efectuate, Google a enumerat 50 de update-uri efectuate in luna martie. Acestea au inclus Panda 3.4, modificari la "punctajul" textului folosit pentru link, imbunatatirea cautarii dupa imagini si schimbarea modului in care sunt tratate cautarile locale.


Panda 3.4 - 23 martie 2012

Nou update al algoritmului Panda. Acesta a afectat aproximativ 1.6% din cautari.


Calitatea experientei de cautare | Video - 12 martie 2012

La aceasta data Google nu a implementat un update, dar a publicat o inregistrare din cadrul unei sedinte pe tema calitatii experientei de cautare. Filmul prezinta modul de operare al Google, precum si prioritatile companiei.






Panda 3.3 - 27 februarie 2012

La 3 zile de la implinirea unui an de la lansarea Panda, Google a implementat un update minor al algoritmului.


Februarie, 40 de update-uri - 27 februarie 2012

Google a publicat o a doua lista de modificari facute in luna februarie, enumerand 40 de update-uri. Printre modificarile enumerate se afla multiple update-uri ale cautarilor dupa imagini, ale algoritmului de detectare a "prospetimii" informatiei si o noua versiune Panda.


"Venetia" - 27 februarie 2012

In raportul lunar al modificarilor efectuate, Google a mentionat numele "Venetia". Acest update a vizat cautarile locale. Data la care a fost implementat nu este cunoscuta.


Februarie, 17 update-uri - 3 februarie 2012

In lista modificarilor efectuate in cursul lunii, Google a enumerat 17 update-uri. Multe dintre acestea au vizat viteza site-ului, aspectul de noutate al informatiei si spell-check pentru termenii folositi la cautare. Cel mai important anunt a fost integrarea algoritmului Panda in indexul de cautare principal.


Reclame "Above The Fold" - 19 ianuarie 2012

Google a updatat algoritmii pentru layout-ul paginii astfel incat sa devalorizeze site-urile cu prea multe reclame "above the fold" (in primul ecran).


Panda 3.2 - 18 ianuarie 2012

Google a confirmat un update al algoritmului Panda, dar a sugerat ca nu au fost aduse schimbari.


Search + Your World - 10 ianuarie 2012

Google a anuntat o modificare importanta privind personalizarea rezultatelor la cautari. Compania a introdus (in mod agresiv) datele sociale din Google+ in SERPs. A fost introdus si un buton pentru a dezactiva afisarea rezultatelor personalizate.


Ianuarie, 30 de update-uri - 5 ianuarie 2012

Google a anuntat ca in luna ianuarie a implementat 30 de update-uri ale algoritmului de cautare. Acestea au inclus modificari ale cautarii dupa imagini si imbunatatirea snippet-urilor.

Pentru modificarile aduse inainte de 2012 (incepand cu 2000), accesati articolul SEOmoz Google Algorithm Change History.
Ti-a placut articolul?

Primeste articolele zilnic, prin email!

Urmareste-ma!

0 comentarii:

Comenteaza prin Blogger: