miercuri, 4 iulie 2012

Precedent legal periculos pentru o viitoare lege a social media: nu exista drept de proprietate asupra informatiilor publicate pe Twitter

Pentru ca social media sa se maturizeze sunt necesare reglementari ale diferitelor aspecte ale domeniului. Pe latura juridica inca se clarifica aspecte legate de dreptul de proprietate a profilelor social media, de dreptul la confidentialitate si intimitate, de responsabilitatea pentru informatiile publicate. Un precedent juridic periculos pentru o viitoare lege a social media a fost stabilit in SUA, unde un judecator a negat dreptul de proprietate asupra informatiilor postate pe Twitter.

Twitter a intervenit pentru a sustine proprietatea utilizatorului asupra continutului publicat




Decizia judecatorului a fost luata in procesul impotriva lui Malcom Harris,  23 de ani, arestat in timpul unui protest Occupy Wall Street, scrie Mashable. Pentru construirea cazului impotriva lui Malcom Harris, politia a cerut Twitter eliberarea datelor lui. Aceasta a dus la necesitatea stabilirii in instanta a dreptului la intimitate si confidentialitatea datelor, dar si la stabilirea proprietatii (si implicit a dreptului de proprietate) asupra mesajelor publicate. 

Citeste despre raportul prin care Twitter face publice cererile guvernelor pentru eliberarea de informatii


Nu se poate vorbi de intimitate si confidentialitate in cazul tweeturilor publice



In cazul utilizatorilor care au setate conturile ca publice, judecatorul a decis ca nu se poate pune problema intimitatii si confidentialitatii datelor. "Cand postezi un tweet, ca si atunci cand strigi pe fereastra, nu te poti astepta la intimitate. Nu este acelasi lucru ca un email privat, un mesaj privat, un chat privat, sau oricare alta forma de conversatie privată prin internet."


Dreptul la confidentialitate si intimitate acorda unei persoane, in legislatia americana, protectie impotriva perchezitiilor nerezonabile, in conformitate cu al patrulea amendament. Prin aceasta decizie, judecatorul a dat acces organelor de lege la datele lui Malcolm Harris.

Nu exista drept de proprietate asupra informatiilor publicate pe Twitter!


Cazul s-a axat si asupra stabilirii dreptului de proprietate (proprietary interest) asupra mesajelor postate pe Twitter. Conform legislatiei americane, daca Malcom Harris este proprietarul tweeturilor, atunci el poate fi protejat de cel de-al patrulea amendament daca actiunea politiei este dovedita ca fiind o intruziune in proprietatea personala.

Judecatorul a decis initial ca Twitter detine drepturile de proprietate asupra informatiilor postate pe reteaua sociala, nu utilizatorii sai. Astfel, eliberarea datelor lui Malcom Harris nu reprezenta o intruziune in proprietatea personala a americanului. Avocatii companiei au intervenit pentru a respinge aceasta decizie si au sustinut ca utilizatorii, nu Twitter, sunt proprietarii tweeturilor individuale. Reprezentantii retelei sociale au citat o lege adoptată anterior, conform careia utilizatorii Twitter sunt cei responsabili pentru datele lor. Mai mult, au clasificat solicitarea datelor personale ale lui Malcom Harris ca o intruziune in viata privata a acestuia.

Decizia finala a judecatorului a respins argumentele reprezentantilor Twitter, clasificand in schimb reteaua sociala ca un "tert" si un "prestator de servicii" care raspandeste mesaje publice. De asemenea, el a declarat ca cererea de date nu este o intruziune in viata privata a lui Malcom Harris. 


Desi accentul a cazut pe dreptul de proprietate ale datelor personale detinute de Twitter despre utilizatori, judecatorul a facut referire si la proprietatea asupra tweeturilor. Afirmatia judecatorului in acest sens a negat dreptul de proprietate a individului asupra informatiilor pe care le posteaza pe Twitter. "Nu exista drept de proprietate in cazul tweeturilor, sunt cadouri pe care le-ai facut lumii (There is no proprietary interest in your tweets, which you have now gifted to the world)."

"Suntem dezamagiti de decizia judecatorului si luam in considerare toate optiunile pe care le avem", a declarat un purtator de cuvant al Twitter. "Termeni si conditiile de utilizare a Twitter stabilesc clar ca cei care publica mesaje detin continutul lor. Vom continua sa manifestam un angajament ferm pentru utilizatorii nostri si pentru drepturile lor."

Purtatorul de cuvant al Procuraturii din Manhattan saluta insa decizia. "Suntem incantati ca instanta a decis ca tweeturile in cauza trebuie sa fie predate. Asteptam cu nerabdare respectarea deciziei de catre Twitter."

Decizia judecatorului in procesul impotriva lui Malcom Harris poate fi citita integral pe siteul Tribunalului New York.
Ti-a placut articolul?

Primeste articolele zilnic, prin email!

Urmareste-ma!

0 comentarii:

Comenteaza prin Blogger: